Tyyppi: Rommipeli

Kesto: 15-40 min     Ikäsuositus: 10+     Pelaajamäärä 2-5      Pelitila: 60×60 cm

Alkuvalmistelut

Pakka sekoitetaan ja jokaiselle pelaajalle jaetaan seitsemän korttia. Lopuksi pakasta käännetään yksi kortti pöytään avopakan ensimmäiseksi kortiksi.

Pelin kulku

Pelaajan tavoitteena on kerätä omaan pöytään korttien muodostamia suoria, joista pelaaja saa pisteitä.

Jokainen pelaaja ottaa vuorollaan pakasta yhden kortin ja vuoronsa lopuksi laittaa kädestään kortin avopakan päällimmäiseksi.

Vaihtoehtoisesti pelaaja voi nostaa avopakan, jolloin hän ei saa nostaa vuoronsa aluksi pakasta korttia. Avopakan voi nostaa parilla, jossa korteilla on kaksi samaa ominaisuutta kuin avopakan päällimmäisellä kortilla. Tällöin pelaajan tulee asettaa vähintään edellä mainitut kolme korttia sarjaksi omaan pöytään. Muut avopakan kortit pelaaja voi ottaa käsikorteiksi tai asettaa niistä omaan pöytään lisää vastaavia vähintään kolmen kortin sarjoja, joissa korteilla on kaksi samaa ominaisuutta. Avopakan nostettuaan pelaajan tulee vuoronsa lopuksi laittaa kädestään yksi kortti uuden avopakan ensimmäiseksi kortiksi.

Avopakan voi nostaa myös, mikäli pelaajan omassa pöydässä on kolmen kortin sarja, jonka korteilla on kaksi samaa ominaisuutta kuin avopakan päällimmäisellä kortilla. Tällöin pelaajan tulee asettaa vähintään avopakan päällimmäinen kortti oman pöydän sarjaan. Muut kortit pelaaja voi ottaa käsikorteiksi. Pöydässä olevalla sarjalla ei voi nostaa pakkaa, mikäli joku pelaaja on aiemmin laittanut avopakkaan ns. kulmakortin (sininen: S1, S4, XL1, XL4, punainen: S1, S4, XL1, XL4). Kulmakortti asetetaan avopakkaan niin, että kortin koodi näkyy, vaikka kortin päälle asetetaan uusia kortteja.

Vuoronsa aikana pelaaja voi asettaa omaan pöytäänsä kädestään valmiita suoria tai vähintään kolmen kortin sarjoja tai lisätä pöydässään oleviin sarjoihin niihin sopivia kortteja.

Pelin päättyminen

Peli päättyy viimeistään, kun joku pelaajista nostaa pakan viimeisen kortin ja pelaa oman vuoronsa loppuun.

Pelaaja voi halutessaan lopettaa pelin sen jälkeen, kun hän on asettanut omaan pöytäänsä vähintään yhden suoran ja pystyy asettamaan loput kortit kädestään vähintään kolmen kortin sarjoiksi. Viimeisen kortin pelaaja voi laittaa kädestään avopakkaan.

Lopetus on tyypiltään ’käteen lopetus’, mikäli pelaaja ei ole aiemmilla vuoroillaan asettanut kortteja omaan pöytäänsä.

Pelin päätyttyä pelaajat laskevat pisteet ja voittaja on se pelaaja, joka on saa eniten pisteitä.

Peräkkäiset pelit voivat muodostaa turnauksen, jolloin kunkin pelaajan peleissä saamat pisteet lasketaan yhteen. Tavoitteeksi turnauksen voittamiselle voidaan asettaa etukäteen jokin sopiva pisteraja (esimerkiksi 100 pistettä).

Pisteiden laskeminen

Pelaaja saa kustakin omaan pöytään asetetusta kortista yhden pisteen. Mikäli kortit muodostavat suoran, suoran korttien pisteet saa kaksinkertaisena (2*4). ’Käteen lopetuksen’ tehnyt pelaaja saa pisteensä kaksinkertaisena. Pelin päättyessä kustakin pelaajan käteen jäävästä kortista tulee yksi miinuspiste.

Muunnelmia

Zoker Rumiota voi pelata myös siten, että suorien lisäksi pelaaja voi kerätä omaan pöytäänsä suorien ohella ns. lävistäjiä. Lävistäjään kuuluvat kortit ovat keskenään yhden ominaisuuden suhteen samanlaisia ja kahden muun ominaisuuden suhteen peräkkäisiä. Pisteitä laskettaessa lävistäjän korttien pisteet saa nelinkertaisena (4*4). Avaruuslävistäjään eli zokeriin kuuluvat kortit ovat keskenään kaikkien kolmen ominaisuuden suhteen peräkkäisiä. Mikäli pelaaja asettaa pöytäänsä zokerin, peli päättyy. Pisteitä laskettaessa zokerin korttien pisteet saa kahdeksankertaisena (8*4).