Tyyppi: Päättelypeli

Kesto: 10-20 min     Ikäsuositus: 10+     Pelaajamäärä 2-5      Pelitila: 20×50 cm

Alkuvalmistelut

Pakka sekoitetaan ja jakaja ottaa pakasta kaksi korttia, joita ei näytetä muille pelaajille.

Pelin kulku

Pelaajien tehtävänä on ratkaista pakasta nostettujen korttien koodit, jotka vain jakaja tietää. Jakaja kääntää pakasta kaksi korttia kerrallaan pöytään kuvapuoli ylöspäin. Jakaja kertoo kunkin käännetyn korttiparin osalta, esiintyykö käännettyjen korttien ominaisuuksia  ratkaistavissa korteissa. Jakaja sanoo ”väri”, jos yhdessä tai useammassa käännetyssä kortissa kuvio on samanvärinen kuin jommankumman tai molempien ratkaistavien korttien kuvioiden väri. Jakaja sanoo vastaavasti ”koko” ja ”muoto”, mikäli sama koko tai muoto esiintyy ratkaistavien korttien kuvioissa. Käännetyssä korttiparissa voi esiintyä yhtä aikaa kaikki kolme yhteistä ominaisuutta: väri, koko ja muoto. Päättelyn tueksi jakaja merkitsee paperille kunkin käännetyn korttiparin viereen, mitkä ominaisuudet esiintyvät ratkaistavien korttien koodeissa.

Käännettyjen korttien antamien vihjeiden perusteella pelaajat yrittävät ratkaista pelin alussa pakasta otettujen korttien koodit. Kun pelaaja uskoo tietävänsä korttien koodit, hän ilmoittaa jakajalle haluavansa ratkaista koodit. Pelaaja sanoo ääneen kaikkien kuullen ehdotuksensa. Jotta ratkaisu hyväksytään, molempien korttien pitää olla oikein. Mikäli pelaaja epäonnistuu ratkaisuyrityksessään, hän putoaa pelistä. Jakaja ei paljasta, oliko ratkaisuyrityksessä mahdollisesti jotain oikein.

Pelin päättyminen

Peli päättyy, kun joku pelaajista onnistuu ratkaisemaan alussa pakasta nostettujen korttien koodit oikein.

Muunnelmia

Vaihtoehtoisesti pelin alussa jakaja nostaa pakasta vain yhden kortin, jonka koodin pelaajat yrittävät ratkaista edellä kuvatulla tavalla.